woensdag 25 november 2009

Clinton en de Marokkaanse vooruitgang


Hoe gaat het met Marokko, dat moderne land in Noord Afrika dat zo westers is georiënteerd?
Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, is er op bezoek geweest. Ze vertelde dat het goed zou zijn voor de democratie als men zou gaan bloggen. Dat zei haar voorganger ook al. Clinton maakte verder duidelijk dat het beleid van Bush ten aanzien van de Westelijke Sahara ook zal worden voortgezet. Dat beleid is: beleefd positief reageren op Marokkaanse voorstellen om de Westelijke Sahara als Marokkaans gebied te beschouwen, om onrust te voorkomen.
Dat heeft ernstige misverstanden veroorzaakt volgens een schrijven in de Huffington Post. Gesterkt door Clinton's woorden werd de Marokkaanse Koning dadelijk agressief tegenover de Saharaanse oppositie. Zeven mensen die op bezoek waren geweest in de vluchtelingenkampen zijn gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad.
Aminatu Haidar die terugkeerde uit New York werd verbannen. Zij had daar de Civil Courage Award in ontvangst genomen van het Robert F Kennedy Centrum. De Amerikaanse Democraten bij deze organisatie reageerden geschokt. Ook bij het Amerikaanse Christian Science Monitor is men verontrust.
En het blijft niet bij deze zaken. Steeds weer worden Saharanen opgepakt. Saharanen mogen geen buitenlanders meer op bezoek krijgen. En ze worden tegengehouden als ze op bezoek willen in het buitenland. Een Zweedse diplomate werd uitgewezen omdat zij contact heeft gehad met Saharanen. Het Polisario heeft een brief geschreven aan de Veiligheidsraad waarin zij alarm slaan. Amnesty International waarschuwt tegen de toenemende Marokkaanse agressie.

Maar Clinton lijkt andere prioriteiten te hebben. In Washington reikte zij een prijs uit aan de vertrekkende VS ambassadeur in Marokko, Riley, en bij die gelegenheid werd over meneer Riley gezegd:
"He played a pivotal role in Morocco's decision to purchase a U.S. military aircraft worth $2.4 billion. This is more than the sum of all Foreign Military Sales since the U.S. began its' security assistance relationship with the Kingdom in 1956."

Een andere voormalige ambassadeur van de USA, ene Edward M. Gabriel, is tegenwoordig adviseur van de Marokkaanse regering en in die hoedanigheid steunt hij het beleid van Clinton, zo laat hij weten bij de Global Post.

Het is niet alleen de Saharaanse kwestie die duidelijk maakt wat voor diktatuur Marokko is. Chakib El Khayari, de Riffijnse activist is in hoger beroep veroordeeld tot 3 jaar cel en een boete van 753930 dirham.


Aanvulling 29 nov. : Het State Department van Hillary Clinton heeft bekend gemaakt dat men bezorgd is over de toestand van Aminatu en dat de zaak wordt gevolgd. De New York Bar Association heeft de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten laten weten dat zij handelen in strijd met de wet.

maandag 23 november 2009

Hongerstaking Aminatu sinds 14 november

Foto EPA

Honderden mensen namen deel aan een demonstratie voor steun aan de Saharaanse activiste Aminetu Haidar die sinds 14 november bezig is aan een hongerstaking op het vliegveld van Lanzarote om te protesteren tegen haar uitwijzing uit haar geboorteland West Sahara.
Aminatu moest zich 18 november melden bij de rechtbank van Lanzarote vanwege "ordeverstoring", zo schrijft EPA.

Het blog Hollandse Nieuwe schrijft dat de acteur Guillermo Toledo als sympatisant van Haidar de nacht van 19 op 20 november 2009 heeft doorgebracht in de vertrekhal van de luchthaven van Lanzarote.

De Spaanse regering zou haar de vluchtelingenstatus hebben aangeboden maar dat wijst Aminetu af. Ze wil niet vluchten maar terug naar haar huis in El Ayun.

zaterdag 21 november 2009

Prijs voor Brahim Dahane



De Saharaanse Dahane Daicho heeft op 16 november in naam van haar broer de Zweedse "Per Anger" mensenrechten-prijs ontvangen uit handen van de Zweedse minister van Cultuur. De prijswinnende Saharaanse activist Brahim Dahane is zelf verhinderd. Hij zit sinds 8 october samen met zes andere activisten in de gevangenis van Salah. Zij zijn op bezoek geweest in de vluchtelingenkampen in Zuid-Algerije waar een grote Saharaanse gemeenschap woont en worden nu beschuldigd van "contact met de vijand" en "landverraad". Daar kan de doodstraf voor worden gegeven.

De "Per Anger" prijs is een internationale onderscheiding in 2004 ingesteld door de Zweedse regering voor het bevorderen van humanistische en democratische waarden.
Brahim Dahane is de oprichter van de "Saharaanse Vereniging van Slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen begaan door de Marokkaanse staat".

dinsdag 17 november 2009

EU visserij

De Europese Unie koopt vislicenties van Marokko. De Westelijke Sahara grenst aan de Atlantische Oceaan en in de Saharaanse kustwateren zwemt veel vis. Marokko beweert dat de Westelijke Sahara bij het rechtmatig bezit van de Marokkaanse Koning hoort maar geen enkel land in de Europese Unie heeft dat erkend. Maar de EU laat de Europese vissers wel in Saharaanse wateren vissen. De visserijovereenkomst die de EU heeft gesloten met Marokko maakt geen onderscheid tussen Marokkaans en Saharaans viswater. Daar is tegen geprotesteerd en niet alle landen zijn akkoord gegaan, en zelfs Nederland heeft bezwaren gemaakt, maar tevergeefs. Nu moet de visserijovereenkomst worden vernieuwd. En weer moet worden geprotesteerd. Teken daarom de petitie! HIER alstublieft. En zegt het voort!

Een reportage van de sukkelige journalist Klootwijk over de sardinevangst in de Westelijke Sahara staat hier. Klootwijk noemt de Westelijke Sahara "het zuiden van Marokko".

Een Engelstalig overzicht van het visconflict staat bij ICE

maandag 16 november 2009

Aminatou Haidar in hongerstaking, klaagt Spanje aan

Aminatou Haidar zal een hongerstaking beginnen op het vliegveld van Lanzarote als protest tegen haar uitzetting uit de Westelijke Sahara en verbanning naar Spanje door de Marokkaanse autoriteiten.

Zondagavond verklaarde ze desgevraagd dat ze om middernacht met de hongerstaking zal beginnen en ze roept alle internationale organisaties, mensenrechten-activisten en de regeringen van de vrije wereld op haar protestactie te ondersteunen op alle mogelijke manieren.

Op de vraag of ze haar vertrek uit de Westelijke Sahara en de vliegreis naar Lanzarote in Spanje heeft geaccepteerd nadat zij afgelopen vrijdag was gearresteerd en 24 uur gevangen is gehouden nadat zij was aangekomen in El Ayun, verklaarde ze dat de Marokkaanse politie haar heeft gedwongen in het Spaanse vliegtuig te stappen en dat ze de Spaanse gezagvoerder heeft gewaarschuwd over haar gedwongen uitzetting en over de inbeslagname van haar paspoort en dat zij haar land niet wenste te verlaten. Maar uiteindelijk heeft de gezagvoerder na telefonisch overleg met de Spaanse autoriteiten besloten om met haar in het vliegtuig te vertrekken naar Lanzarote. Dat is de reden waarom Aminatou de Spaanse autoriteiten beschuldigd van medeplichtigheid in deze zaak en zij heeft hierover een klacht ingediend op het politieburo van het vliegveld.

update: Zie ook Radio Nederland Wereldomroep

zaterdag 14 november 2009

Aminatou Haidar land uitgezet! !

De Solidariteitsgroep Westelijke Sahara brengt het bericht dat Aminitou Haidar volgens het Marokkaans persburo haar land is uitgezet door de Marokkaanse bezettingsautoriteiten. Het bericht is inmiddels bevestigd door het Saharaans persburo. Ze zou met geweld op het vliegtuig zijn gezet naar Lanzarote in Spanje.

Update: Aminatou Haidar is haar land uitgezet door de Marokkaanse bezettingsmacht en haar papieren zijn door Marokko in beslag genomen. De Spaanse vliegtuigmaatschappij Top Fly heeft haar tegen haar wil en zonder papieren meegenomen, en de Spaanse douane heeft haar zonder papieren toegelaten. Aminatou Haidar wil terugkeren maar wordt nu door de Spaanse douane tegengehouden omdat ze geen papieren heeft! Spanje en Marokko werken op deze manier samen bij het verbannen van de Saharaanse activiste uit haar land. Ondertussen verblijft zij nog op het vliegveld van Lanzarote.

De Solidariteitsgroep Westelijke Sahara bericht verder dat Haidar er niet aan denkt de luchthaven van Lanzarote te verlaten vooraleer ze bevestiging krijgt te mogen terugreizen naar haar thuishaven, El Aaiún. Ze is bereid daartoe in hongerstaking te gaan.

vrijdag 13 november 2009

Aminatou Haidar gearresteerd

Vandaag rond 12.30 uur is de Saharaanse Aminatou Haidar door de Marokkaanse politie gearresteerd toen zij aankwam in op het vliegveld van El Aaiún, de hoofdstad van West-Sahara. Zij kwam van de Canarische eilanden en was in gezelschap van twee Spaanse journalisten.

Aminatou Haidar heeft in october in New York de Civil Courage Prize in ontvangst genomen. In 2007 werd zij onderscheiden met de Zilveren Roos en in 2008 met de R.F. Kennedy Award. Zij is president van de mensenrechtengroep Colectivo de Defensores de los Derechos Humanos Saharauis (CODESA) en is een symbool voor de geweldloze strijd tegen de Marokkaanse onderdrukking. In 1987 was ze op 21-jarige leeftijd een van de 700 mensen die werden aangehouden voor deelname aan een bijeenkomst waarin werd aangedrongen op een referendum over zelfbeschikking. Zij 'verdween' vier jaar zonder proces, en werd gemarteld. In 2005 werd zij weer door de Marokkaanse politie opgepakt en mishandeld na een vreedzame demonstratie. Ze werd toen vrijgelaten na 7 maanden van internationale druk door organisaties zoals Amnesty International en het Europees Parlement.

In een rede op 6 november bij de verjaardag van de "Groene Mars", de volksverhuizing van honderddduizenden Marokkanen waarmee Spanje onder druk werd gezet om de Spaanse Sahara aan Marokko over te dragen zonder de Saharaanse bevolking te raadplegen, stelde koning Mohammed VI dat "het communiceren met de vijand gelijk staat aan hoogverraad". Op 8 october werden al 7 mensen op het vliegveld van Casablanca opgepakt bij terugkomst van een reis naar de vluchtelingenkampen.

Spaanse media zoals El Pais. schrijven over deze zaak. Nederlandse niet.

De reactie van het RFK Center:
Ms. Haidar returned to Western Sahara today after a visit to the United States to receive the Civil Courage Prize awarded by the Train Foundation for her courageous defense of the rights and liberties of the Sahrawi people. While in the U.S., she briefed Congressional staff members on the current state of human rights in Western Sahara. She also met with representatives of UN member states. Ms. Haidar traveled to Western Sahara escorted by associates from Spain, who have reportedly been detained along with her.

RFK Center believes the detention of Ms. Haidar is directly related to her work in the defense of human rights.

RFK Center urges the authorities in Morocco to:

1. Immediately and unconditionally release Aminatou Haidar;

2. Take all necessary measures to guarantee her physical and psychological integrity;

3 Guarantee the protection of her fundamental human rights, as enshrined in several international instruments, including the International Covenant on Civil and Political Rights, which Morocco has ratified; and

4. Guarantee that Ms. Haidar is able to continue her work as a human rights defender without fear of reprisal.

Bij het Europees Parlement heeft inmiddels het Portugese Esquerda gereageerd.

zondag 8 november 2009

AI Haarlem: Mogen alle Saharaanse politieke gevangenen naar huis aub?



Er zitten nog al wat mensen vanwege politieke omstandigheden in de Marokkaanse gevangenis. Vooral Saharanen. En in de week van 4 tot 14 november wordt weer de Marokko week gehouden in Haarlem. Dus wat doet de Haarlemse Amnesty International groep tijdens de Marokkoweek? U heeft het vast al geraden: zij voeren een handtekeningenactie tbv de Europese Richtlijn Gelijke Behandeling. Tegen discriminatie van Marokkanen enzo.

Het is Nederland op zijn smalst, en de niet onsympathieke maar toch wat achterlijke vorm van betrokkenheid met de medemens in het Haarlemse doet sterk denken aan de manier waarop Pax Christi de kwestie West Sahara benadert en dat is door de Saharaanse tragedie volkomen te negeren. De christelijke vredesbeweging kent helaas geen solidariteit met de vluchtelingen uit de Westelijke Sahara. Saharanen zijn de paria's onder de paria's en de vraag is hoe dat komt. Zijn de christenen van Pax Christi achterlijk of zijn ze doortrapt?

Gelukkig is er internationaal wel aandacht voor de slachtoffers.